les minières néolithiques de spiennes

 

BLOG

Visites

Vie de la société

Varia


 • Chercher

 • Nieuwe museum

  Bezoekers zouden nu de stad Mons website moeten bekijken om meer informatie rond openings uren, tarieven, etc. (www.silex.mons.be - in het frans).
  Mijnen bezoeken is terug mogelijk : Voer uw aanvraag hier

  De vindplaats van Spiennes

  Zo'n 6000 jaar geleden is de mens voor het eerst begonnen de mijnen van Spiennes te ontginnen. Je zou deze mensen de oudste mijnwerkers van de mensheid kunnen noemen. Ze hadden hier een heel rijke afzetting van vuursteen ontdekt,deze hebben ze gedurende meer dan 1 800 jaren ontgonnen.In het totaal zijn er een duizendtal putten gegraven, verspreid over meer dan 100 hectaren

  Deze putten geven toegang tot de eigenlijke mijnen, die zich op een diepte van 8 tot 11 meter bevinden. Vanuit deze centrale toegangsput werden er korte galerijen van 2 tot 5 meter lengte gegraven tot bij de laag vuursteen. Te "Camp-à-Cayaux" (letterlijk vertaald veld-met-steentje), heeft men een ander type van ontginning aangetroffen. Daar worden stukken vuursteen tot 1000 kg en 2 meter lengte in hun geheel uit de mijnen getrokken aan de hand van een techniek beter bekend onder de naam "breukwinning". Deze mijnen kunnen echter niet bezocht worden.

  Net zoals andere monumenten die op de lijst van het menselijke erfgoed terugvinden, weerspiegelen de neolithische mijnen van Spiennes de vindingrijke geest van het menselijke wezen. Het archeologishe potentieel van deze vindplaats is een enorme bron van kennis voor alle toekomstige generaties, en dient absoluut beschermd te worden,

  Het bezoek

  Het bezoek begint met een verticale afdaling langs een 8 meter lange ladder. Eens beneden aangekomen verdwijnt u in een ruimte buiten de tijd. Het lijkt wel dat uw gids u uitnodigt een grot te bezoeken, maar niets is minder waar, dit zijn silex mijnen duizenden jaren met de hand uitgegraven door onze voorouders, enkel gebruik makende van bijlen van silex en geweien van herten !

  U bezoekt niet één, maar wel tientallen mijnen die met elkaar in verbinding staan. Door korte en soms lage galerijen wordt u door dit doolhof tot op een diepte van wel 10 meter geleid.

  De mijnen van Petit-Spiennes zijn meer dan een onderaardse gang, gefixeerd in het verleden. De mijntechnieken die onze voorouders hier gebruikt hebben zijn heel tastbaar Iedere bezoeker opnieuw spreekt zijn verbazing uit bij het zien van de afdrukken die het hakken in de krijtlagen achtergelaten heeft. Deze lijken zo vers alsof ze allemaal maar heel recent aangebracht zijn. Vooral indien men dan bedenkt onder welke omstandigheden duizenden jaren geleden op dezelfde plek als de bezoeker nu staat een mens gestaan heeft om met hele primitieve middelen deze vuurstenen te ontginnen.

  Petit Spiennes en 2010
  de site van Petit-Spiennes in 2010
  © Jean-Louis Dubois
  click om een grotere beeld te openen

  Openingstijden

  Spijtig genoeg, zijn de mijnen van Spiennes nu gesloten voor publiek (alle bezoekers, sorry), tot einde 2014, door de werken voor een nieuwe bezoekercentrum. Meer details over de Welcome Pavilion (in her Frans)
  • Zonder afspraak : Van maart tot november, elke eerste zondag van de maand, van 10 tot 16u. ( 4 Mar 2018, 1 Apr 2018, 6 May 2018, 3 Jun 2018, 1 Jul 2018, 5 Aug 2018, 2 Sep 2018, 7 Oct 2018 )
  • De werken die nu plaats nemen in Petit-Spiennes momenteel voorkomen om bezoekers te kunnen ontvangen buiten de eerste zondag van elke maand - Sorry voor dit. Meer informatie zal hier beschikbaar zijn binnen enkele weken
   Voor groepen van minstens 12 personen is een bezoek na reservering het hele jaar mogelijk na afspraak. (In dit geval telt het prijs van 2.50 € /pp voor een minimum van 12 personen.
   Als er minder dan 12 bezoekers aanwezig zijn, zal het prijs van 30 € gevraagd worden). Stuur hiervoor een email naar
  • Bij het bezoek is uitleg in het Nederlands meestal geen probleem, een afspraak per email voor uw komst verzekert u dat er iemand aanwezig is om u verder te helpen. Stuur hiervoor een email naar :

  Tarieven

  Volwassenen : 2,5 €
  Kinderen : 12 j. (vergezeld) : 1,25 €

  Prakische punten

  De temperatuur in de mijnen is constant : 8°C - gelieve warme kledij mee te brengen.
  Denk ook aan regenkledij wandelschoenen of sportschoenen
  Voor dames is het dragen van een lange broek aangenamer.
  Het bezoek houdt een afdaling langs een acht meter hoge ladder in. Een tuigje is voorzien : dit moet absoluut gedragen worden
  Vergeet niet dit PDF toegang map te printen... Het is noodzakelijk om aan te komen. De GPS geven soms vreemde indicaties, en u moet parkeren ver van de site. Gelieve dus de reisweg te volgen. Als u wil toch uw GPS gebruiken, volg eerst de richting "Binche", dan "Beaumont". Het adres : rue du Point du Jour, s/n. 7032 SPIENNES (MONS)